Käsityömuotoilija Anni Jokinen käyttää hyödyksi sen, mikä toisille yrityksille on roskaa. Kierrätysnahasta valmistuu tyylikkäitä laukkuja ja kauniita koruja.
Käsityömuotoilija Anni Jokinen käyttää hyödyksi sen, mikä toisille yrityksille on roskaa. Kierrätysnahasta valmistuu tyylikkäitä laukkuja ja kauniita koruja.
”Nahka on minun materiaalini. Oivalsin sen, kun opiskelin muotoilua ja vaatesuunnittelua Hämeen ammattikorkeakoulussa. Nahka on monikäyttöistä ja pitkäikäistä ja paljon yksinkertaisempaa työstää kuin kangas. Se ei purkaannu, eikä sitä tarvitse huolitella. Voi vain leikata, ja se on siinä.”
Lancashirenkarjakoira Rauli on vuoden nuorempi kuin Humbugi. ”Olen valinnut työhuoneeni osin sillä perusteella, että Rauli voi olla mukana.”
Opiskellessani minulle selvisi, miten paljon luonnonvaroja esimerkiksi vaate- ja asustemateriaalien tuotantoon kuluu. Tajusin valmistuvani alalle, joka kuluttaa holtittomasti luonnonvaroja.
Sain idean yrityksestä, joka hyödyntäisi huonekaluteollisuuden leikkuujätettä kestäviin ja ajattomiin asusteisiin. Voitin liikeideallani Hämeen ammattikorkeakoulun liikeideakilpailun, mikä kannusti jatkamaan yrittäjänä. Perustin Humbugin ja muutin Tampereelle vuonna 2009. Ensin työtilani oli noin kahden vuoden ajan Pyynikin Trikoolla ja sen jälkeen kuusi vuotta Tallipihalla, mistä muutin Hiedanrannan Pajalle vuonna 2017.
Aluksi tuotteeni olivat vintage-henkisiä ja niissä oli usein pitsiä. Tämä näkyy Humbugin merkissä.
Yritykseni nimi on peräisin kierrätyskeskuksen saa ottaa -osastolta. Vaeltelin hyllyjen välissä ja poimin korista vanhan kirjan, jonka sivuilta silmiini osui sana ”humbugi”. Sanan vanhahtava kirjoitusasu viehätti ja huvitti. Asiakkaissakin nimi on herättänyt hilpeyttä, ja monet kommentoivat, että eiväthän tuotteeni mitään humpuukia ole.
Nahka tulee minulle pienehköinä paloina, mikä pakottaa miettimään asiat eri tavalla kuin silloin, jos käytettävissä olisi kokonainen vuota. Tyhjän paperin kammo ei pääse iskemään, kun materiaali asettaa omat rajoitteensa. Olen erikoistunut tähän työskentelytapaan, ja suunnittelu on jatkuvaa kehittämistyötä. Suurin osa tuotteista on suunniteltu naisille, mutta mallistoon kuuluu myös unisex-tuotteita.
Osallistun yhteisöllisyyden kehittämiseen Tampereen länsipuolella sijaitsevassa Hiedanrannassa. Kaupunginosan maamerkkejä ovat Lielahden kartano kauniine puistoineen sekä graffitien koristamat vanhat tehdasrakennukset.
Humbugin esikuvia ovat yhden naisen yritykset, nyttemmin lopetettu hattukauppa Valma sekä vaatebrändi Mirka Pukine. Molemmissa olin työharjoitteluissa. Minua motivoi yrittämiseen se, että saan tehdä omaa juttuani. Parasta ovat tyytyväiset asiakkaat, jotka tulevat kertomaan, että heillä on jo monta Humbugin tuotetta.
Vaikka teen töitä yksinyrittäjänä, olen joukkueihminen. Yhteisöllisyyden kaipuu toteutuu Tampereen Hiedanrannan Pajalla. Punatiilinen rakennus on paperitehtaan entinen konepaja ja puutyöverstas. Jaan työtilan verhoilijan ja suutarin kanssa, ja saman katon alla työskentelee useita muita luovien alojen ammattilaisia. Annamme toisillemme apua ja pallottelemme ideoita.
Työtilani sijaitsee Hiedanrannan Pajalla, joka on paperitehtaan entinen konepaja.
Tyypillinen työpäiväni alkaa kotona toimistohommilla. Yhdeksän aikoihin lähden työhuoneelle lancashirenkarjakoirani Raulin kanssa bussilla tai pyörällä. Päiviini kuuluu vaihtelevasti tuotteiden suunnittelua tai valmistamista, tilausten pakkaamista ja lähettämistä ja verkkokaupan hoitamista. Tavoittelen tavanomaista viiden päivän työviikkoa, mutta joulusesonkina paiskin hommia myös viikonloppuisin.
Kaupallisen suunnittelun ohessa teen taideteoksia. Kun Humbugi-kuviota leikkaa hiuspannasta, yli jää pieniä ympyröitä, joiden halkaisija on yhdeksän millimetriä. Niistä olen valmistanut tauluja, valaisimia ja koruteoksen. Lisäksi olen tehnyt yleisön kanssa yhdessä kaksi yhteisöllistä tilkkugraffititeosta. Hiedanrannan Pajalla pidämme yhdessä yrittäjäkollegojen kanssa työpajoja, joissa kuka tahansa voi päästä työstämään nahkaa. Työpajoista tiedotetaan esimerkiksi Hiedanrannan Pajan Facebook-sivulla.”
Chandelier I, II and III 2017
Studio & Showroom
Hiedanrannan Paja
Tehdaskartanonkatu 28,
33400 Tampere